Thursday, January 8, 2009

TOLONG EJA....D.E.M.O.K.R.A.S.I.

Berita masa sekarang cukup haru kalau baca. Ada berita pasal beri duit kat pengundi, ada berita macam nak pilihanraya kecil sekali lagi, ada calon yang percaya kat nombor, pasal taring, ada yang nak jadi hero kampung, ada pulak dah 50 tahun baru teringat nak bermesra dan macam-macam segala jenis cerita boleh baca. Tak kira la baca sumber mana pun baik dalam internet, suratkhabar, radio dan tv.

Cuma rasanya macam nak komen sikit la. Kita ni dah 50 tahun lebih merdeka. Dari makan ubi kayu, sekarang dah boleh masak burger sendiri dalam rumah. Dulu kayuh basikal pergi mengaji, sekarang dah boleh merempit selepas balik mengaji. Yang aku tak faham ada satu perkara tak ubah-ubah dari dulu sampai sekarang walau ramai dah berbunyi...'kebebasan media'. Yang ni dari dulu memang jarang-jarang nak bebas...bebas la sekejap...tak lama...tapi 'ke dalam' la jawabnya. Hang yang muda-muda ni kenal tak Pak Said-Said Zahari ni??? Kalau tak kenal kena buka buku sejarah semula...aku malas nak cerita kat sini. Tapi kalau sebut Farid Ridzwan dan Shabery Chik mesti semua kenal. Sebut 'jom heboh' mesti seronok sampai melompat kot ???

Yalah asyik-asyik duk cerita pasal belah sana (Umno la) saja pasal apa??? Yang belah sini (PR-PAS la sapa lagi!!!) nak buat ceramah pun kena permit, kena buat belah malam, tak boleh ganggu lalu-lintas, nak masuk tv jangan harap la, nak cakap sikit dalam radio pun jangan mimpi..Selangor yang PR perintah pun tak dapat air-time walau seminit. Kalau ada pun keluar tv dan suratkahabar semua cerita masuk angin keluar asap!!! Hak konon-kononnya berita baik-baik belah sana sampai pagi duk tayang ulang-ulang...tak caya??? Cuba bangun pukul 2-3 pagi pastu buka tv (RTM la). Hang tengok la puas-puas sampai juling mata.

Kalau sebut kebebasan media nanti dia kata mana ada kebebasan mutlak....betul la tak mutlak tapi yang duk buat sekarang ni langsung tak adil...teruk sangat berat sebelah. Kalau sebut juga lagi kebebasan media nanti dia kata jangan ikut barat. Ni aku nak beritahu sikit....yang barat tu yang elok kita boleh ikut. Dalam 2-3 bulan lepas bukan main seronok tengok kat Astro bila masa nak pilih Presiden Amerika. Depa buat live Presidential Debate, rakyat Amerika dan seluruh dunia boleh tengok. Tu contoh kat barat, contoh terdekat Thailand. Semua parti yang bertanding boleh masuk tv saluran khas...kat situ boleh kempen sampai lenguh pun takpa 'RTM Bangkok' tak halang pun.

Tapi bising kat blog pun tak jadi apa cuma boleh la beri sedikit kesedaran bahawa hak untuk mendapat maklumat yang betul, adil dan telus tu mesti kita perjuangkan. Sekarang belah sana berkuasa dia sekat media....tak lama lagi insyaallah kita pula pegang kuasa. Kalau nak lagi cepat kena kerja kuat kat P.36 ni. Tak percaya??? Mesti tak pergi dengar ceramah Anwar dengan Tok Guru Nik Aziz dan calon PAS P.36 kat Tanjung semalam!!!! Betul la hangpa ni baca blog je boleh harap..bila time buat kerja semua menikus!!!

3 comments:

  1. pemimpin umno pandai eja...d.a.d.d.y.k.a.s.i, k.r.o.n.i.k.a.s.i je..

    ReplyDelete
  2. Rakyat Terengganu akan membuat pilihan bijak kali ini dengan tidak mengundi Umno. Wave sudah nampak cuma perlu dipantau hingga ke hari penggundian.

    ReplyDelete